שאלות נפוצות

  1.  מהו טופס 106?

טופס 106 הינו טופס המופק על ידי מחלקת חשבות שכר של המעסיק, בדרך כלל  לאחר כ- 3  חודשים מתום שנת המס שחלפה. הטופס מציג באופן מרוכז את כל שכרו של העובד לאותה שנה שבה עבד אצל אותו המעסיק, ריכוז השכר, פירוט תשלומים כגון: הפקדות לקופות גמל, קרן, השתלמות ופנסיה, תשלומי מס הכנסה, תשלומי ביטוח לאומי, נקודות זיכוי ועוד.

 

  1. האם על המעסיק חלה החובה להוציא טופס 106 לבקשת העובד?

חד משמעית כן. חובתו של המעסיק היא לנהל רישום לגבי השכר שניתן לעובד במהלך שנת המס ולציינו בטופס המיוחד המוקצה לשם כך. מקורה של חובה זו מצוינת בהוראות תקנות מס הכנסה ומס מעסיקים וכן בחוק הגנת השכר. המלצתנו היא לשמור את טופסי 106 המתקבלים מדי שנה, עד גיל פרישה.

 

  1. האם ניתן לאתר טופס 106 במידה ואבד או לא ניתן לי ע”י המעביד?

במידה ועקב סיבות שונות לא ניתן לאתר את טופס 106 (לדוגמא, אם העסק נסגר במהלך שנת המס), ניתן להשיגו בדרכים נוספות וזאת בתנאי שהמעסיק ביצע דיווח למס הכנסה וביטוח לאומי על המשכורות שניתנו.

 

  1. עבור אילו שנים ניתן לבקש החזר מס?

רבים אינם מודעים לזכותם לבקש החזר מס, שכן את החזר המס ניתן לדרוש רטרואקטיבית עד 6 שנות מס אחרונות שהסתיימו מהשנה שחלפה. לדוגמא: אם אנו מצויים בשנת המס השוטפת 2018, נוכל להגיש בקשה להחזר מס החל משנת 2012 עד וכולל 2017.

 

  1. האם אני זכאי להחזר מס?

כל עובד שנוכה ממנו מס הכנסה הגבוה משהיה צריך לשלם (מהשכר שקיבל, מכספי הפיצויים, ניירות ערך בבורסה, משיכת כספים מקופות שלא כדין  או ממכירת נכס – קרקע, דירה, חנות או משרד – ושילם מס שבח), זכאי להחזר מס. על מנת לגלות האם אנו עונים על דרישה זו, עלינו לבדוק תחילה האם נוכה לנו מס הכנסה בשנות המס שחלפו. במידה ולא נוכה מס – אין עילה להחזר, אך במידה ונוכה מס הכנסה – יש מקום לבדוק זאת.

 

  1. בגין אילו פרמטרים ניתן לקבל החזר מס?

אם אתם עונים על אחת הדרישות הבאות, רצוי לבדוק האם אתם זכאים להחזר מס: במידה והחלפתם עבודה במהלך השנה, פוטרתם, יצאתם לחופשת לידה או חופשה ללא תשלום, במידה ואתם חיילים משוחררים, סטודנטים שהשלימו תואר אקדמאי, גרושים המחויבים בדמי מזונות, אם יש לכם ילדים עם לקויות למידה, אם אתם הורים לילדים שלא עדכנו את נקודות הזיכוי הרלוונטיות, במידה והיו פעולות מניירות ערך בשוק ההון (רווחים או הפסדים) ונוכה מהן מס , מכירת נכס, כגון: קרקע, דירה, חנות או משרד ששולם בגינן מס שבח וסיבות נוספות – מוטב לבדוק את זכאותכם. כאן תוכלו לקבל הסבר מפורט יותר, וכאן תוכלו לבדוק את זכאותכם.

(לינק לדף החזר מס + לינק לדף בירור זכאות).

 

  1. האם יש מקום לחשוש מהגשת החזר מס?

בהחלט לא, אלא אם כן יש לנו מה להסתיר מרשויות המס. ההפך הוא הנכון. ישנם המון שכירים שלא מממשים את זכאותם להחזר מס, והכספים המגיעים להם כחוק מוטלים כאבן שאין לה הופכין. במשרד יועץ המס בנימין שרפי, תוכלו ליהנות מבדיקה מקצועית הנעשית עד שש שנים רטרואקטיבית  (במידה וכלל לא הגשתם בקשה להחזר מס) – חינם לחלוטין , ללא עלות דמי פתיחת תיק וללא כל תשלום מקדמה! במידה ונמצאתם זכאים, נמלא טפסים ונמשיך בתהליך. במידה ואינכם זכאים להחזר, לא הפסדתם דבר, והניירת מוחזרת במלואה ללקוח.

 

  1. מדוע כדאי להגיש בקשה להחזר מס דרך איש מקצוע?

פעמים רבות במהלך שנות עבודתי, אני נתקל באנשים המגישים בקשות להחזר מס באופן עצמאי, מתוך הנחה שהגורמים הרשמיים יעשו עבורם את העבודה (פעמים מתוך נקודת מוצא שאם קיבלו בשנה החולפת החזר מס – מדוע שלא יקבלו גם השנה?). זוהי טעות שעלולה לעלות לכם בהפסדים רבים.

מדוע?

לעיתים מקבלים שומה ממס הכנסה עם יתרת חוב לתשלום, בשעה שהיינו רגועים ובטוחים שמגיע לנו החזר מס. אנו נלחצים, לא יודעים למה לעשות ולמי לפנות, מכלים זמן עבודה יקר ומתמלאים בתחושה של חוסר אונים – את כל אלו ניתן לחסוך. איש מקצוע דרכו אתם מגישים את הבקשה להחזר המס ידע בדיוק לאיזו שומה לצפות (בהנחה, כמובן, שנמסר לו מידע מלא על ידי הלקוח). במידה ומתקבלת שומה שונה מהמצופה – איש המקצוע ידע למקד את הבעיה, לבדוק את מקורה ולבצע תיקון במס הכנסה בהתאם.