שומת מס

שומת מס

מהי שומת מס וכיצד מתבצע ההליך באמצעותו היא מוגשת לרשויות?

מהי שומת מס?

בעברית, משמעותה של המילה שומה היא “אומדן”, “ערכו של דבר”. על מנת שרשויות המס יוכלו לקבוע את גובה המס שעל כל אדם לשלם ולבצע אומדן מדויק, מתבצע הליך מסודר שתפקידו לאפשר לרשויות לקבל הערכה על הכנסתו החייבת ו/או על רווח ממכירת נכס ולקבוע מהו סכום המס שהנישום חב במס . בישראל עוסקת רשות המסים בגביית המסים, ועובדיה העוסקים בגבייה קרויים פקידי שומה.

אילו סוגי שומות קיימים?

    • שומת מס הכנסה שומה הנקבעת בהתאם לגובה ההכנסות החייבות במס של אותה שנה אליה מתייחס הדו”ח.
    • שומת מס שבח שומה הקובעת את הרווח שנוצר לאותו אדם כתוצאה ממכירת מקרקעין / נכס אחר.
    • שומת מס רכישה אדם הרוכש נכס מקרקעין חייב במס רכישה, שומת מס רכישה קובעת את גובה המס עפ”י מדרגות מס במיסוי מקרקעין.
    • שומת מע”מ(“שומת מס תשומות”) – שומה זו קובעת את הסכום שעל האדם לשלם בגין מע”מ העסקאות שנגבה , מול מע”מ התשומות שהותר בניכוי במס שקוזז.

 

שלוש פעולות ל”נוהל קביעת שומה”

    1. הגשה – ההכנסה או הרווח של האדם מוגשים כהצהרה מסודרת, על פי הוראות החוק
    2. בדיקה פקיד השומה המקבל את הדוח המוצהר לידיו, בודק אותה ומחליט האם לקבלה ו/או האם תצא “שומה על פי מיטב השפיטה” (לדוגמא – במקרה בו לא הוגשו כלל הנתונים או במקרה שפקיד השומה חולק על הנתונים שדווחו על ידי אותו אדם)
    3. החלטה – במידה ופקיד השומה מחליט לקבל את הדוח המוצהר, נקבע גובה המס בהליך סופי. במידה והוחלט כי הדוח המוצהר שהוגש יקבע על פי מיטב השפיטה (ע”פ החלטת מס הכנסה)  – האדם יכול לערער עליה בהליך מוסדר.

 

הליך הערעור

במידה ויש לאדם השגה על החלטת רשויות המס, עליו להגישה בכתב תוך 30 יום מיום שהומצאה השומה על פי מיטב השפיטה ולפרט את הנימוקים המצדיקים את טענותיו. עם זאת, במידה וישנן סיבות מוצדקות בשלן אינו יכול האדם להגיש את הערעור ב-30 הימים שהוקצאו לכך וזקוק לזמן נוסף, עליו לתת סיבה מוצדקת וסבירה (כגון מצב בריאותי לקוי, שהייה בחו”ל ועוד) , הארכת המועד כפופה לאישורו של פקיד השומה.

מהי התיישנות שומה?

סעיף 152(ג) לפקודת מס הכנסה, דן בהסכם או בהשגה שהושגה לגבי שומה. ההשגה מתקבלת והופכת לסופית (זאת אומרת – חלה עליה התיישנות החוסמת את האפשרות להמשך הטיפול בידי פקיד השומה), באחד מבין שני המועדים הבאים, או המאוחר מביניהם:

א. תוך שנה מיום הגשת ההשגה לפקיד השומה

ב. תוך שלוש שנים מתום שנת המס בה הוגש הדוח שנידון (ישנה אפשרות להארכה ל-4 שנים בנסיבות מיוחדות)

מהי פתיחת שומה?

בידי נציב מס הכנסה ניתנת הסמכות לפתוח שומה גם לאחר שנסגרה – אך כדי שזה יקרה, צריכים להתקיים אחד מבין שלושת המקרים הבאים:

א.התגלתה טעות בשומה

ב. המוכר מסר הצהרה שגויה

ג. התגלו בשומה עובדות חדשות המשנות את סכום המס.

במקרים אלו מותר לפקיד השומה לפתוח ולשנות את השומה בהתאם לגילוי הרלוונטי.

כדי להתנהל מול רשויות המס באופן החוקי והמדויק ביותר – חשוב להיוועץ בשירותיו של יועץ מס מנוסה. משרדנו כאן בשבילכם,  לכל אורך הדרך!